Blog  -   Facebook  -   Twitter  -   Youtube

Aluminyum Tekneler

Aluminyum Tekneler


NEDEN ALÜMİNYUM?

Alüminyum Kaynaklı Gövde

Alüminyum kaynaklı gövdeyi fiberglas gövde  ile karşılaştırdığımızda , daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca alüminyum gövde çok daha basit ve hızlı şekilde tamir edilebilir.  Müşteri istek ve gereksinimlerine göre çok daha kolay özelleştirilebilir.

Genel

Alüminyum 6 ila 20 metre aralığında tekneler için iyi bir seçimdir. Alüminyum küçük ve  orta ölçekli ticari balıkçı tekneleri ve ABD ve Meksika Körfezinde filo iş botlarında kullanılır. Alüminyum ayrıca RIB botlar için mükemmel bir malzeme olarak kabul edilmiştir.

20 metreye kadar birçok tekne alüminyum malzemeden imal edilmektedir. Alüminyum  teknelerde 1mm veya daha kalın plakalar MIG kaynağı ile kaynatılır. Diğer malzemeler ile karşılaştırıldığında alüminyum  ağırlık oranına göre daha mukavimdir.  Alüminyum  tekneler fiberglas teknelere göre %30-40 ve çelik teknelere göre %45-55 daha hafiftir. Düşük ağırlık performans verimliliğinin artmasını sağlar. Örneğin aynı boyutlarda tekneler için alüminyum malzemeden imal edilenden aynı güçte daha fazla hız elde edersiniz veya aynı hızda daha az yakıt tüketimi sağlar. Alüminyum teknenin bir diğer avantajı kendi ağırlığı düşük olduğu için daha fazla yük almanıza olanak sağlar.

Alüminyum yüksek tokluğa sahiptir. Alüminyum tekne fiberglas veya çeliğe göre çarpışmaları daha iyi sönümler. Fiberglas, çelik veya ahşapta kopma, yırtılma medya gelirken çarpmanın şiddetine göre alüminyumda sadece göçme meydana gelir. Çelik gibi alüminyum yüksek sünekliğe sahiptir ve kopma veya yırtılma olmadan kalıcı deformasyonlara karşı dayanıklıdır. Alüminyum çeliğin üçte biri elastite modülüne sahiptir ve çarpışmalara karşı çeliğe göre daha uzun mesafede enerjiyi abzorbe eder. Bu nedenle stres seviyeleri çeliğe göre daha düşüktür. Bunun yanında fiberglas tekneler darbelere karşı çatlamaya kırılmaya meyillidir. Alüminyum  tekneler  fiberglas teknelere göre çok daha kolay ve hızlı tamir edilebilirler. Alüminyum  teknelerde çöküntüler çekiç ile düzeltilebilir veya gerekliyse çökük olan sac yerinden kesilerek yenisi ile değiştirilir.

Yanmazlık

Alüminyum yanmaz. Fiberglas tekneler enerjik  yanan petrol bazlı reçineler içerir. Yangın geciktirici reçine tutuşmayı zor hale getirir  ama yine de tutuşma gerçekleşirse yanma devam eder.

Tasarım Değişikliği Kolaylığı 

Alüminyum tekneler kalıp ile inşa edilmediğinden dolayı kabin boyutu, perde konumu gibi tasarım değişikliklerine uyum sağlar. Kaynak, kesme ve delme gibi yöntemler ile değişiklikler yapılır. Bilgisayar destekli tasarım sayesinde yapılan değişiklikler daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle gerçekleştirilir.

Korozyon Direnci

Alüminyumun tuzlu su korozyon direnci çok iyidir ve bunun müspet olduğu ALCOA tarafından 1930’dan 1960 ortalarına kadar süren 30 yıllık testler sonucu belirlenmiştir. Uygun alaşımlı malzeme seçilerek alüminyum teknelerde korozyon önlenir.